I- Sosyal devlet anlayışının benimsendiği ilk anayasa 1961, II- En ayrıntılı ve en sert anayasa 1982, III- Devlet Planlama Teşkilatı'nın düzenlendiği anayasa 1982'dir.
Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Milletvekilleri mazbatalarını nereden alır?
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdakilerden hangisi milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili meclis kararına gerek olmayan durumlardan değildir?
I- Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz (suçta ve cezada kanunilik ilkesi) II- Ceza kanununun uygulanmasında kişiler arasında ayırım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz(adalet ev kanun önünde eşitlik) III- Ceza sorumluluğu şahsidir,kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz(kanunların bağlayıcı ilkesi)
Yukarıdakilerden hangisi/hangilerinde öncülde verilenle parantez içinde verilen ilkeyle uyuşmaktadır?
Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilebilmek için,
I-Kırk yaşını doldurmuş olmak, II-Yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanı kazanmış olmak, III-Avukatlar için en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış olmak,
şartlarından hangileri doğrudur?
I- Anayasa Mahkemesi üyeleri on iki yıl için seçilir.Bir kimse iki defa Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez. II- Yargıtay birinci başkanı, Yargıtay Genel Kurulunca dört yıl için seçilir.Süresi bitenler yeniden seçilebilir. III- Danıştay başkanı,başsavcı,başkanvekilleri ve daire başkanları kendi üyeleri arasından, Danıştay Genel Kurulunca Üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilir.Süresi bitenler yeniden seçilebilir. IV- Sayıştay başkanının görev süresi beş yıldır.Bir kimse en fazla iki defa Sayıştay başkanı seçilebilir. V- HSYK üyeleri dört yıl için seçilirler ve süresi biten üye yeniden seçilemez. Yukarıdakilerden hangisinde bilgi yanlışlığı vardır?
Hangisi yüksek mahkeme olmadığı halde kararları kesin olanlardan değildir?
I- Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olan milletvekilinin, milletvekilliği partisi kapatılsa bile devam eder. II- Haksız yere ceza aldığını düşünen memurlara "Disiplin kararları denetim dışında bırakılamaz." fıkrasıyla yargı yolu açılmıştır. III- Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilir ve genel kurulun inceleme sonucunda verdiği kararlar kesindir. IV- Tahkim Kurulu kararları kesindir, bu kararlara karşı hiçbir yargı mercine başvurulamaz. V- Çocukların şiddete ve her türlü istismara karşı korunması devlet güvencesi altına alınmıştır. Hangisi 1982 Anayasasının 2011 yılında yapılan değişiklikler kapsamındadır?
1921 Anayasası ile verilenlerden hangisi yanlıştır?
Aşagıdakiler'den hangisi türkiyenin en kısa ve öz anayasasıdır?
Aşagıdaki'lerden hangisi TBMM'nin hükümeti denetleme yollarından değildir ?
...