Ders:  Testler:
Test Seçim Sayfasına Geri Dön
Tarih - 15) Atatürk İlkeleri.01
1. I.Amasya genelgesi ve Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar
II.TBMM'nin açılışı ve anayasalar
III.Saltanatın kaldırılması
IV.Cumhuriyetin ilânı
Yukarıda sözü edilen uygulamalar, aşağıdaki ilkelerden hangisiyle daha çok ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 4782 | Yanlış Cevap: 1378 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

2. I.Saltanatın kaldırılması
II.Cumhuriyetin ilânı
III.Halifeliğin kaldırılması
Yukarıdaki inkılâplar, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 4511 | Yanlış Cevap: 1298 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(1)

3. Aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi, günümüzde geçerliliğini yitirmeye başlamıştır?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2511 | Yanlış Cevap: 2997 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(1)

4. I.İstiklâl marşı'nın kabûl edilmesi
II.Türk Dil Kurumu'nun açılması
III.Türk Târih Kurumu'nun açılması
IV. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin açılması
Yukarıdaki inkılâplar, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 4280 | Yanlış Cevap: 1308 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

5. Cumhuriyet Dönemi'nin ilk anayasası olan 1924 Anayasası'nda "Devletin dini İslâm'dır" hükmü de yer almıştır.
Aşağıdakilerden hangisi, söz konusu hükmün anayasaya konulmasının sebeplerinden biri olamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3099 | Yanlış Cevap: 1800 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(3)

6. Amasya Genelgesi'nde yer alan "milletin geleceğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" kararı, aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgili olamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3242 | Yanlış Cevap: 1910 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(5)

7. Günümüzde vatandaşlarına inanç ve düşünce özgürlüğü tanıyan bir devlette hukuk birliğinin sağlanabilmesi için "lâik hukuk"anlayışı olmalıdır.
Bunun sebepleri arasında, aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2465 | Yanlış Cevap: 1829 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

8. Aşağıdakilerden hangisi temel ilkelerden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 4814 | Yanlış Cevap: 289 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

9. I.Çok partili hayata geçiş denemeleri
II.1921 Anayasası'nın kabûl edilmesi
Atatürk ilkelerinden hangisi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3894 | Yanlış Cevap: 1080 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

10. I.Sınıf egemenliği yerine, sınıflar arası dengenin kurulması
II.Gelir dağılımında fırsat eşitliğinin sağlanması
III.Sosyal devlet anlayışının geliştirilmesi
Yukarıdaki gelişmeler, aşağıda belirtilen Atatürk ilkelerinden hangisi ile yakından ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3775 | Yanlış Cevap: 1053 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

11. Uluslar arası anlaşmazlıklarda Atatürk'ün izlediği en önemli ilke aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 988 | Yanlış Cevap: 3799 | Soru Hatalı Diyen: 2 | Yorum(2)

12. Aşağıdakilerden hangisi, Halkçılık İlkesi'nin uygulanmasıyla ilgili bir gelişme değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2240 | Yanlış Cevap: 2721 | Soru Hatalı Diyen: 5 | Yorum(6)

13. Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik, aşağıdaki ilkelerden hangisini oluşturur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3168 | Yanlış Cevap: 2174 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

14. Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyetçilik İlkesi'nin uygulanmasına ortam hazırlayan ilk gelişmedir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3618 | Yanlış Cevap: 1218 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

15. I.Boğazlar üzerinde kesin egemenlik sağlanması
II.Batılı ve Doğulu devletlerle ittifak yapılması
III.Hatay'ın anavatana katılması
IV.Nüfus mübâdelesi yapılması
Yukarıdaki gelişmeler, aşağıdaki bütünleyici Atatürk ilkelerinden hangisiyle daha çok ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1942 | Yanlış Cevap: 2540 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

16. I.İnkılâpçılık
II.Halkçılık
III.Devletçilik
IV.Cumhuriyetçilik
V.Milliyetçilik
Yukarıdaki ilkelerden hangisinin uygulanabilmesi için, devlet ve toplum yapısının lâik olması zorunludur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 1274 | Yanlış Cevap: 3296 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

17. Akılcılık ve bilimsellik, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden özellikle hangisinin sonucudur?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2893 | Yanlış Cevap: 1955 | Soru Hatalı Diyen: 1 | Yorum(1)

18. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile getirilmek istenen yenilikler göz önüne alındığında, aşağıdaki ilkelerden hangisi ile doğrudan ilişki kurulamaz?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 2568 | Yanlış Cevap: 1822 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

19. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve ardından yapılan tüm yenilikler, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle doğrudan ilgilidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3166 | Yanlış Cevap: 1810 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

20. Lâiklik İlkesi'nin bütünleyicisi olma özelliği taşıyan yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3272 | Yanlış Cevap: 1625 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

21. Balkan Antantı ve Sadabat Paktı, aşağıdaki bütünleyici ilkelerden hangisiyle ilişkilendirilebilir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3007 | Yanlış Cevap: 1191 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

22. Aşağıdakilerden hangisi, Devletçilik İlkesi'nin özelliklerinden biri değildir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3757 | Yanlış Cevap: 727 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

23. Aşağıdakilerden hangisi, çağdaşçılıktan çok milliyetçiliğe yöneliktir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3842 | Yanlış Cevap: 862 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

24. 1926 Teşvik-i Sanayi Kanunu'ndan beklenilenin gerçekleşmemesi, aşağıdaki ilkelerden hangisinin oluşmasının sebeplerinden birisidir?




Gönderen: admin | Doğru Cevap: 3670 | Yanlış Cevap: 806 | Soru Hatalı Diyen: 0 | Yorum(0)

Hatalı olduğunu düşündüğünüz sorular için soruların altında bulunan "Yorum" linkini tıklayarak bildirimde bulunabilirsiniz.

kpssuzmani facebook grubu