Ortaokul Öncesi Hazırlık Sınıfı Olsun mu? Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasası Gül tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
4+4+4 ile ilgili öneriler devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından 4+4+4 yasası ile ilgili olarak 60 özel okul yöneticisiyle bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonucunda ise Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan önerilerini açıkladı.
Öneriler arasında en dikkat çeken madde ise "İkinci dört yılın başında (ortaokul öncesi) hazırlık sınıfı açılmalı" oldu. Hurriyetegitim.com'a önerinin içeriğini açıklayan Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, bu madde ile yabancı dil ağırlıklı bir eğitimi kast ettiklerini söyledi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk öneriyi, "Çocukların yabancı dil iştahını kabartır" diye yorumlarken, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, pedagojik altyapısının iyi hazırlanması gerektiğinin altını çiziyor.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay ise, daha önceki uygulamaları dikkate alarak, "Sadece yabancı dil olursa öğrenci diğer derslerden kopuyor, ama müfredat da uygulanırsa sorun olmaz" diyor.
Eğitimcilerin ve sendika başkanlarının görüşleri şöyle:
Öğrencilerin iştahını kabartır
Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Teklifleri verirken öğretmen dengesi de gözetilmeli. 5'inci sınıflara sınıf öğretmeni giriyor. Tamamen sınıf öğretmenlerinden alırlarsa 50 binden fazla norm fazlası olur. 5'inci sınıftan önce hazırlık sınfı olmasına MEB bir karar verilmeli. İkinci dört yılın sonunda bir hazırlık sınıfı olabilir. Sayın Milli Eğitim Bakanı daha önce açıkladı ve 5'inci sınıflara sınıf öğretmenlerinin gireceğini söyledi. Böyle olursa o bütünlüğü bozmamak lazım, 5 ile 6 arasına hazırlık sınıfı koymak lazım. Bir hazırlık sınıfı olmalı. Çünkü biz yıllardır çocuklarımıza iyi bir yabancı dil öğretememekten şikayet ediyoruz, böyle bir hazırlık sınıfı yabancı dil eğitimi için çocukların iştahını kabartabilir.
Pedagojik altyapısı hazırlanmalı
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök: Yeni yasada zaten bir karışıklık var. Bunlar çok ciddi işler. Aynen hükümetin bir acele yangından mal kaçırır gibi bu yasayı çıkarmasına benzer bir şekilde bir hazırlık sınıfı önerilmesi gibi durumları gayri ciddi buluyorum. Bilimsel hazırlık mı olmalı yoksa yabacı dil ağırlıklı mı? Bunlar tartışılmalı ve pedogojik altyapısı hazırlanmalı.
Çocuk müfredattan kopmamalı
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay: Yabancı dil eğitimi olursa, olumsuz bir durum değil. Ama bu tür uygulamalar eskiden de yapılıyordu. Öğrenci bir yıl boyunca sadece dil eğitimi alıyordu. Ancak, o zaman da müfredattan kopuyor öğrenci. Şimdi 4'üncü sınıftan mezun olan öğrenci ortaokula 5'inci sınıftan devam edecek. Eğer araya bir yıl yabancı dil hazırlık girerse ve sadece yabancı dil okutulursa öğrenci müfredattan kopar. Ama diğer temel dersler de devam ederse bir sorun olmayabilir. Yani çocuk müfredattan kopmamalı.
Kaynak:abbasguclu.com.tr
Bu Sayfa
2813
kez okundu.
Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar