Eklenme Tarihi: 22.12.2011 17:25
Yabancı Dil Eğitiminde Reform Şart! Yabancı Dil Eğitiminde Reform Şart!

Yabancı Dil Eğitiminde Reform Şart!

Türkiye'nin yabancı dil eğitiminde dünyanın en başarısız ülkelerinden birisi olduğunu, liseyi hatta üniversiteyi bitiren gençlerin kendini ifade etmek bir tarafa birkaç cümle dahi bilmediğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012 yılından itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin yabancı öğretmen istihdam etmeyi planlayan projesinin geliştirilerek biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, Mevcut yabancı dil öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının bir yıllığına yurt dışına gönderilerek konuşma ve anlama yeteneğinin geliştirilerek, dönüşte göreve başlatılması ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yabancı dil eğitim politikasında büyük reformlar yapması gerekir dedi.

ÖZGÜN BİR MODEL OLUŞTURAMADIK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesi kapsamında Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden getirilmesi planlanan 40 bin öğretmen sayısında en az yüzde 50 arınanda indirime giderek, 20 bininin mevcut yabancı dil öğretmenlerini ve öğretmen adaylarını bu ülkelere gönderme yoluna gitmesini öneren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Amacımız mevcut yabancı dil öğretmenlerimizin yahut atanamayan öğretmenlerimizin yeterliliğini tartışmaya açmak değildir. Çocuklarımızın yabancı dil öğrenme özürlü olduğunu da iddia etmiyoruz. Fakat bir gerçek var ki, Türkiye harcanan milyonlarca dolara, istihdam edilen on binlerce öğretmene, zayi olan onlarca yıllara rağmen yabancı dil eğitiminde sınıfta kalmıştır. Bunun birinci sorumlusu elbetteki çarpık ve kopya edilmiş eğitim politikalarıdır. Öğretmeninden, öğrencisine kadar başarısızlık sorgulanacaksa önce bunları yetiştiren sistem sorgulanmalı ve özgün bir yabancı dil eğitim sistemi kurulmalıdır" dedi.

YABANCI DİLDE DE EZBERCİYİZ

Türk eğitim sisteminin kelime ve gramer bilgisini ölçme şeklinde bir yöntem üzerine kurgulandığını söyleyen Gürkan Avcı, "Ezberci eğitim sistemimiz yüzünden öğrenci başarısını kâğıt üstündeki kitaba dayalı bilgilerle ölçüyoruz. Öğretmen yetiştirme sistemimizde aynı öykünme içerisinde ve KPSS sınavında İngilizce öğretmenini matematik sorusuyla test ediyoruz. Yabancı dil eğitimi konusunda yıllardır sınıfta kalan eğitim sistemimizde kesin ve kati reformlar gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sendika olarak devrim niteliğindeki yenilikleri nedeniyle desteklediğimiz ve reformist bir bakan olarak gördüğümüz Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Türkiye'yi bu ayıptan ve aldatmacadan kurtaracak reformlara başlamaya davet ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE YARIM ASIRDIR YANLIŞTA ISRAR EDİYOR

Türk eğitim sisteminin dil bilmeyi sadece okuma ve yazma becerisinden ibaret gördüğünü, oysa dil bilme yetisinin konuşmak ve konuşulanı anlamayı öğretmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, "Eğitim fakültelerine öğrenci alınırken ve mezun edilirken dahası atanırken TOEFL gibi uluslar arası geçerliliği olan ve yabancı dili okumak ve yazmak dışında anlamak ve konuşma becerisini de ölçen sınavlarla yapılmalıdır. Sadece YDS ile öğrenci alınmasını yeterli bulmuyoruz. Türkiye belki de yarım asırdır değişmeyen yöntem, metot ve tekniklerden oluşan yanlış ve eskimiş sistemlerle çocuklarına yabancı dil öğretmeye çalışıyor. Teknolojiden ve modern yöntemlerden yararlanmıyor. Yabancı dil eğitim ve öğretiminde oldukça başarılı olan Tayland, Singapur, Endonezya gibi ülkeler de incelenerek, özgün bir model yaratılmalıdır" dedi.

GREVE KATILMIYORUZ

Sendikal çalışmalar için Kırıkkale'ye giden ve sendika temsilcileriyle toplantı yapan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, kendisine yöneltilen soru üzerine KESK ve Eğitim Sen'in 21 Aralıkta yapacağı greve sendika olarak katılmayacaklarını, siyasi muhalefetle sendikal muhalefetin ayrımını yapamayan kuruluşlara DES olarak hiçbir zaman destek vermediklerini de söyledi.

Kaynak:
Bu Sayfa 2536  kez okundu.

kpssuzmani facebook grubu

Adınız:
İşlem:
 (3+5)
Başlık:
Yorum:

kpssuzmani facebook grubu

Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar