Eklenme Tarihi: 18.10.2011 10:14
Ek Atama Maliye'nin İnsafına Bırakıldı Ek Atama Maliye'nin İnsafına Bırakıldı
Bakan Dinçer ek öğretmen atamasında topu Maliye'ye attı: Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Maliye olur derse ek öğretmen ataması yapabiliriz.

Utku Çakırözer

Dinçer ile eğitim sistemi ve öğretmenlerin sorunları üzerine de konuştuk.

Öncelikle atama bekleyen onbinlerce öğretmenin durumu. Önceki bakan Nimet Çubukçu'nun "50 bin sözleşmeli öğretmene kadro" sözü yerine getirilmiş değil. Dinçer de göreve geldikten hemen sonra Çubukçu'nun verdiği söz için özür dilemişti. Öğretmenlerin beklentisini aktardığımızda "tartışılan rakamların yanlış olduğunu" belirterek şunları söyledi:

"Nimet Hanım'ın hata yaptığını düşündüğüm için özür dilemedim. Ona haksızlık yapılıyor. Yanlış bilgi kullanılıyor. Biz 50 bin kadro sözü verip 11 bin 500 kişi almadık. Doğrusu şu: 50 bin söz verildi, 40 bin kişi alındı. 2010 ağustos ayı dahil yaptığımız atama sayısı 40 bin."

Atamalar konusunda topu Maliye Bakanlığı'na atarak, "Onlar ne derse biz ona göre hareket ederiz" dedi.

Bürokrasiye 'Sözleşmeli' standardı

Yeni teşkilat kanunuyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bürokrasi koltuklarına "kadro karşılığı profesyonel sözleşmeli yönetici" atanması mümkün olacak. Bu yöneticilere altı ikramiyeyi de içeren cazip maaş paketleri sunulacak olması diğer bakanlıklarda rahatsızlık nedeni. Dinçer bu tepkiler karşı "kadro karşılığı sözleşmeli yönetici" uygulamasının tüm bakanlıklara yansıtılacağını açıklayarak, "Başbakanlık, Hazine, DPT, Dış Ticaret, Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı'nda hali hazırda uygulanmakta olan bir sistem bu. Şimdi MEB'i de dahil ettik. Bütün diğer bakanlık bürokrasilerini de buna eşitleyen bir standart getirmeye yönelik çalışmayı da Başbakanlık yürütüyor" dedi.

Dinçer'in benzer uygulama bekleyen bürokrasi için bir koşulu var:

"Bunun şartı ücret karşılığı niteliğin artırılmasıdır. Siz aynı şahşa buna benzer uygulamalar yaptığınız zaman olmaz. Nitelikli istihdam kaynağı yaratabilmeniz için kariyer uzmanlık sistemine mutlaka ihtiyaç var. Biz de bunun için kariyer uzmanlık başlatıyoruz. Eğitim sistemi üzerine çalışacak akademik kadronun ileride bizzat eğitim camiasından oluşturulmasını amaçlıyoruz."

Rotasyon iddiası 'balon'

Eğitim camiasında "Dinçer öğretmenleri rotasyona sokacak" iddiası da yoğun biçimde dillendiriliyor. Dinçer, "Bu iddialar askerlik yaparken çıkan 'askerlik kısalıyor' balonlarına benziyor" dedikten sonra amacını şöyle aktardı:

"Sendikalara da söyledim, böyle bir hazırlık yok. Öğretmenlik mesleğini daha kaliteli hale getirelim diye bir hazırlık yapıyoruz. Öğretmenlik Milli Komitesi'ne 'Bir öğretmenin eğitim fakültesine girişinden emekli olana kadarki bütün süreç içerisinde safha safha her alanını inceleyin' diye talimat verdim. Benden bağımsız çalışacaklar. 4-5 ay sürecek çalışmaya sendikalar, akademisyenler ve medya da çağrılacak. O bittiğinde belli olur ne yapılması gerektiği."

Dinçer yıl bitmeden Genel Müdürlüklerin içinde yeni yapılanmaya giderek eğitimin niteliğini geliştirmeye dönük yeni birimler kurmayı da hedefliyor.

"Öğretmen değişimini doğru bulmuyorum" Önceden yılda iki kez yapılabilen özre bağlı atama taleplerini Dinçer'in yılda bire indirmesi de öğretmenler arasında tepki toplayan bir karar. Kararının doğruluğunu Dinçer şöyle savunuyor:

"Eğitimde en öncelikli konu çocuğun öğrenme ortamının kalitesidir. Pekçok yerde öğrenciler her yıl bir öğretmen değiştiriyor bu tür talepler nedeniyle. Bunu doğru bulmuyorum. Doğrusu bir öğretmenle eğitime devam edilmesidir. Öğretmenin bir yerde en fazla 6 ay daha kalması ona bir şey kaybettirmiyor, ama öğrencinin öğretmeninden 6 ay ayrılması hayatından çok şey kaybettiriyor. Herkesin meseleye rasyonel bakmasını bekliyorum." Önce 8 yıl oturmalı

Temel eğitimin kesintisiz 8 yıla çıkarılması Türkiye'de çok tartışldı. Şimdi faydaları anlaşılmış olacak ki 12 yıla çıkarılması isteniyor. Dinçer'in bu tartışmaya bakışını da sorduk. ?Öncelikli hedefimiz değil? dedikten sonra yaklaşımını şöyle ortaya koydu:

"Şu anda temel hedef ortaöğretimde okullaşma oranımızı yüzde 69'dan yüzde 90'a çıkarmak. Bu yaklaşık 150 bin derslik ve ciddi öğretmen ihtiyacı demek. Bu hedefe ulaştıktan sonra 12 yılın tamamını zorunlu eğitim haline getirmek şeklinde uzun vadeli stratejik plan oluşturulabilir?"

Kaynak:Cumhuriyet
Bu Sayfa 3406  kez okundu.

kpssuzmani facebook grubu

Adınız:
İşlem:
 (7+4)
Başlık:
Yorum:

kpssuzmani facebook grubu

Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar