Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin son başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ay sonunda karar verileceğini bildirdi.
Dinçer, TBMM'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin açılışının 91. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sigorta prim borçlarının yapılandırılması için başvuranların sayısının 1 milyonu geçtiğini ifade eden Dinçer, kurumun prim alacaklarının tutarının yapılandırmadan önce 18 milyarın biraz üzerinde olduğunu, yapılandırmadan sonra kurum alacağının 13 milyar 500 milyar civarında hesaplandığını söyledi.
Dinçer, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin son başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ay sonunda karar verileceğini bildirdi.
Hükümete tanınan kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinde, sözleşmeli personelle ilgili bir hüküm olmadığını dile getiren Dinçer, bunun başka bir kanun konusu olduğunu, bu konuda bir gelişme bulunmadığını ifade etti.
Sözleşmeli personel istihdamındaki esas meselenin Doğu ve Güneydoğu'daki hizmetlerin aksamaması olduğunu vurgulayan Dinçer, "Sözleşmeli personel, sabit bir kadroyla görevlendirildiği için hizmetini orada veriyor ama eğer kadroya alırsanız hastalık, eş durumu ve benzeri sebeplerle o bölgeden bu tarafa bir geçiş sözkonusu olacak diye endişemiz var. Acaba bu sorunu aşabilir miyiz diye araştırılmak üzere bir talimat verildi ama biz henüz o konuya eğilemedik" diye konuştu.
Kamuda toplam sözleşmeli personel sayısının 226 bin olduğunu dile getiren Dinçer, bu konuda henüz hiçbir çalışma yapılmadığını kaydetti. Dinçer, "Bu konu seçim sonrasına kalacak herhalde" sorusuna karşılık, "Hele hele kanun gerekiyorsa zaten başka yapacak bir şey yok" dedi.
CHP'nin, SGK alacaklarının bağımsız gelir idaresiyle tahsil edilmesi konusundaki projesine ilişkin sorular üzerine Dinçer, "tahsilatı Gelir İdaresi yaparsa daha etkili olur" düşüncesinin doğru olmadığını söyledi.
SGK'nın tahsilat sorunu olmadığını vurgulayan Dinçer, kurumun alacaklarının tamamına yakınının tahsil edildiğini, sadece Bağ-Kur konusunda sorun olduğunu belirtti.
Ömer Dinçer, son iki yılda ekonomik krize rağmen 981 bin kişinin kayıt altına alındığını da vurguladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarını anında SGK'dan görebildiklerini anlatan Dinçer, ilerleyen günlerde esnaf ve sanayi odalarının kayıtlarını da anında görebilir hale geleceklerini kaydetti.
Dinçer, SGK'nın aktif sigortalı sayısının ilk kez 16 milyon 200 bine ulaştığına dikkati çekerek, 2023 hedeflerinin kayıt dışı oranını yüzde 15'e çekmek olduğunu bildirdi.
Kaynak:memurlar.net
Bu Sayfa
5717
kez okundu.
Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar