MEB'de KPSS İsyanı
Kopya ve soru hırsızlığı iddialarının odağındaki KPSS'nin kaldırılmasını isteyen 81 il milli eğitim müdürlüğü, bakanlığın yaptığı öğretmen atamasına isyan etti (BAHAR ATAKAN Ankara)
Her ilin ayrı ayrı yazdığı raporlarda, atama sisteminin değiştirilmesi için Bakan Nimet Çubukçu'ya uyarılar yapıldı. KPSS nedeniyle öğretmen yetiştiren fakültelerdeki eğitimin yozlaştığı belirtilen raporlarda, vakıf üniversitelerindeki eğitim fakültelerinin kapatılması ve öğretmen adaylarının ruh sağlığını ölçecek sınavların yapılması istendi.
1-5 Kasım'da yapılacak 18. Milli Eğitim Şurası'na hazırlık için eğitimin iyileştirilmesine yönelik öneriler yapan illerin ortak sorununun KPSS olduğu ortaya çıktı. MEB'in kadrolu öğretmen uygulamasıyla paralel yürüttüğü sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamalarının kaldırılmasını isteyen iller, KPSS'deki testlerin öğretmenin yeteneğini ve alan bilgisini ölçemediğini savundu. Raporlarda, öne çıkan bazı tespitler şöyle:
KPSS kaldırılmalı
"KPSS, branş ve mesleki bilgiyi ölçmeye yönelik hale getirilmeli. Okullarda öğretmen ve eğitim kalitesinin artırılması için KPSS kaldırılmalı. KPSS'de her öğretmen adayı kendi branşlarından sınava tabi tutulmalı. Öğretmenin alan bilgisini sorgulayacak soru havuzu mevcut değil. KPSS'de başarılı olanların güvenilir kriterler içeren mülakata tabi tutulmaları sağlanmalı. Öğretmenliğe ilk atamada KPSS'nin yanı sıra, öğretmen adayının fakültedeki akademik başarı ortalaması da dikkate alınmalıdır. KPSS kaldırılmalı, mezuniyet tarihinin baz alındığı sıralama ile atamaların yapılması gibi yeni alternatifler getirilmelidir. Atamalarda öğretmen adaylarının diploma not ortalama puanları dikkate alınmalıdır. Lisansüstü eğitimi almış adaylara ek puan verilmesi uygun olacaktır."
Üniversite eğitim yozlaşıyor
KPSS'yi eleştiren illerin başında, en fazla öğretmen değişiminin yaşandığı Hakkari, Diyarbakır, Siirt, Bingöl geldi. Hakkari, ilde sözleşmeli ve ücretli öğretmen görevlendirme şeklinin yoğun olarak kullanılmasını eleştirirken; Siirt, KPSS ile yapılan öğretmen seçimi geçerlilik ve güvenirliliği zayıf olduğunu vurguladı.
Kaynak:Milliyet
Bu Sayfa
7894
kez okundu.
Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar