Mehmet KAYMAK - Lütfi KARAKAŞ / DHA
Adana ve Edirne'de iki sınav skandalı daha ortaya çıktı
KPSS, LYS ve AÖL'de başkalarının yerine sınava girecek eleman (joker) yetiştiren ve kullanan çete ortaya çıkarıldı. 10 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlarda memurların da içinde olduğu 37 kişi gözaltına alındı.
VARAN 1: 10 ilde 'sınav jokeri' operasyonu
ÖĞRENCİ Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı çeşitli sınavlarda başarılı olmak isteyen ancak kendine güvenemeyen adayların yerine sahte kimliklerle 'joker' adaylar sokan bir şebeke çökertildi.
Adana Jandarma Komutanlığı bir ihbar üzerine 8 Haziran 2010'da bir çalışma başlattı. 3 ayı aşkın süre yapılan takip sonucu Z.K. adlı kişinin önderliğinde C.K., A.Ç. ve M.K.'dan olu∫an suç örgütü tespit edildi. Nihayet önceki gece düzenlenen "Nokta 04" adlı operasyonda, 10 ilde 45 ayrı adrese baskın yapıldı. Aralarında bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu 37 kişi gözaltına alınırken, 'sahte kimlik düzenleme', 'resmi belgede sahtecilik', 'nitelikli dolandırıcılık' suçlamaları ile sorgulanmalarına başlandı. Şebekenin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Açık Öğretim Lisesi (AÖL) ile beden eğitimi yetenek sınavlarında 'joker' kullandığı belirlendi.
10 ilde 37 kişi
Örgütü takibe alan güvenlik güçleri, Adana'nın yanı sıra 9 ilde bulunan ve para karşılığı sınavda başarılı olunması istenen adaylar yerine joker olarak sınava giren 37 kişiden 25'nin Adana, 12'sinin de diğer illerde gözaltına alındığı belirtildi. Çetenin ilk belirlemelere göre sınavlarda 11 asıl adayın yerlerine joker soktuğu ortaya çıktı.
Joker yetiştiriyorlar
Adana Valisi İlhan Atış, üniversiteye ve işe girme umudundaki bir çok gencin hayallerini bu tür bir sahtecilikle yıkan çete elemanlarının yakalanması ile güvenlik güçlerinin önemli bir iş başardığını söyledi. Vali Atış, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Örgütün, şehir merkezlerinde öğrenci evleri kiralayarak joker olarak kullanacağı elemanlarının ders çalışmalarını sağladığı, özel dersler aldırarak sınavlara hazırladığı, sınavlara girecek örgüt elemanlarının ihtiyaçlarını ve sahte evraklar tanzim ederken gerekli olan resmi mühür ve sınav belgelerinin birer suretini para karşılığında irtibatlı oldukları kamu görevlileri aracılığıyla ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin ettiği, 26 Haziran 2010'da yapılan LYS sınavına bir; 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'ye beş; 7 Ağustos 2010'da yapılan AÖL sınavına iki; 9-10 Ağustos 2010'da yapılan Beden Eğitimi Yetenek sınavına da bir kişi soktukları belirlendi."
VARAN 2: Matematik yanıtları cepte
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) da kopya çekildiği ortaya çıktı. YGS matematik soruları yanıtlarının, telefon mesajları ile adaylara gönderildiği belirlendi. 16 ilde başlatılan soruşturmada, sınavda soruların yanıtlarının gönderildiği 108 kişi hakkında araştırma başlatıldı
Orta öğretimden yüksek öğretime geçişte iki aşamalı sınavın birinci aşaması olan ve 11 Nisan 2010 günü yapılan 1 milyon 512 bin 450 adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) matematik sorularının yanıtlarının, Diyarbakır'dan Türkiye'nin 16 değişik ilindeki öğrencilere SMS yolu ile gönderildiği belirlendi.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne gelen, 'Metin Gökçen'e sınav sorularının yanıtlarının gönderildiği' yönünde ihbar üzerine harekete geçildi. Gökçen'in cep telefonuna el koyan polis, 11 Nisan 2010 günü sınavın devam ettiği saatlerde 11.50 ve 11.51'de 2 SMS geldiğini tespit etti. El konulan telefonda bulunan mesajda, YGS'nin matematik sorularına ait 34 cevap şıkkının 30'unun doğru olduğu belirlendi. Gökçen'in kendisine gelen cevapları Bursa'da sınava giren İbrahim Çiftçi'ye de yönlendirdiği anlaşıldı.
Merkez Diyarbakır
Mesajın geldiği cep telefonu numarasından hareket ederek araştırmasını derinleştiren polis, soruların doğru yanıtlarının Özcan Ece tarafından SMS yolu ile gönderildiği bilgisine ulaştı. Ece'nin kayıtlarının araştırılmasında ise, Diyarbakır'da Yusuf Kaya'nın cep telefonundan sınavın devam ettiği saatlerde Özcan Ece'ye yanıtların gönderildiği ortaya çıkarıldı.
16 ilde soruşturma
Yüksek Öğretim Geçiş Sınavı yanıtlarının gönderildiği cep telefonlarının teknik incelemesinin yapıldığında, sınav saatinde SMS yoluyla Türkiye'de 16 değişik ilde bulunan 108 ayrı kişi ile haberleştiği belirlendi. Diyarbakır'dan İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Şırnak, Mersin, Afyonkarahisar, Çanakkale, Gaziantep, Adana, Manisa, Sinop, Batman, Bursa, Kocaeli, Amasya'da SMS yoluyla gönderilen doğru yanıtları alanların isimleri üzerinde araştırma başlatıldı.
Kaynak:DHA
Bu Sayfa
3586
kez okundu.
Bu Sayfa İçin Yazılmış Tüm Yorumlar